Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

House of metal 2011 Umeå | FESTIVALPHOTO
 

House of metal 2011 Umeå

 Betyg

Då var det klart, 5-årsjubileumet av House of Metal!

Förväntningarna var stora som vanligt, alla år har man lärt sig något nytt. I år var det första gången jag skulle arbeta på riktigt. House of metal (HoM)är alltid lika spännande, vilka band ska de locka till norrlands huvudstad Umeå? Varje vinter går jag och väntar på att de ska publicera de första banden.
När listan börjar fyllas på så har man gott om tid att lyssna, se och läsa på Myspace, Youtube, Facebook och numera Spotify om de olika banden. De olika forumen gick varma för att förbereda mig ordentligt.

Det kändes som att årets uppställning var bra! Band i olika genrer, nytt, gammalt, lokalt, nationellt och internationellt. Blandningen av människor brukar vara fantastisk. Barn som vuxna är välkomna, biytorna är välplanerade för alla åldrar. De som ville äta, dricka öl och sjunga covers kunde gå ner i Äpplet. Det fanns olika tävlingar i tex Guitar hero, t-shirtförsäljare, skivförsäljare och olika instrument visades upp. Metal förenar folk, det är alltid stora leenden. Stöter man i någon så är det handen upp och ett ursäkta. Jag har inte upplevt något bråk och tjafs på HoM de här fem åren.

Idun med A-scenen var som tidigare väl planerad. Studion där B-scenen fanns hade banden en större scen än tidigare. Lilla Freja var ett perfekt ställe för de mindre och mer okända banden. Där stod ofta många och väntade på att gå in i närbelägna Idun. Det gjorde att många fick chansen att lyssna och se något nytt. Det verkade som att arrangörerna hade satsat extra på ljud och ljus på de olika scenerna. Folkets hus är stort men det är väldigt enkelt ta sig runt. Förra året hoppade jag på kryckor och det gick hur bra som helst.

Jag mötte festivaldrottningen Petra Edström i reception direkt när jag kom in. Hon skulle absolut se Ghost och Impaled Nazerene, det lyste ur ögonen på henne. När jag mött henne tidigare år har hon varit stressad och sprungit runt som en toka. NU, var hon avslappnad och verkade njuta av framgångarna hon haft med HoM. Fixaren Mats ”Möken” Björklund gled omkring bland de olika scenerna och träffade kompisar. Bandgeneralen Jens Carlsson (Persuader/Savage Cirkus) myste omkring innan Live Elephant skulle blåsa igång årets festival. Allt verkar ha fungerat kanon, inget strul med ackrediteringar eller annat?

Tyvärr verkar folk ha svikit årets festival!? Jag tror att det bara var två konserter där det var stängda dörrar, det var U.D.O och Ghost. Många band hade halvfulla golv och några få trogna framme vi staketet. Självklart är det så att banden konkurrerar ut varandra, det vore väl konstigt annars? Ungdomar fanns det men årets festival lockade en äldre publik genom TNT och U.D.O! Konstigt nog verkade det som att det alltid var fullt med folket i Äpplet. Det jag inte förstår är att så många betalar 666 (ja, du läste rätt!!) kronor för att supa och lyssna på covers? Nåja, det är ju deras förlust! Tidsbristen gjorde att jag tyvärr inte hann se alla band, några enstaka låtar hann jag bara höra av vissa.

De spelningarna jag är MEST nöjd med är i ordning som följer:
Ghost, RAM, Live Elephant, Scumkill och Dark Tranquillity med teckentolk

De spelningarna jag är MINST nöjd med är i ordning som följer:
Katan och TNT

Önskemål till 2012 års festival är: Facebreaker, Watain, Grand Magus, Sonata Arctica, Silverlane och många fler!

Ett år till nästa festival, jag längtar redan!!

Writer: Mats Söderholm
I don't have Facebook


|Home|