Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

SONATA ARCTICA & Winterfell @ Palladium, Malmö 15/3-19 | FESTIVALPHOTO
 

SONATA ARCTICA & Winterfell @ Palladium, Malmö 15/3-19

 Betyg

Review4743_thumbnail_Screenshot_20190316_114932_com.huawei.himovie.overseas

Kulturbolaget lyckades norpa åt sig finska power metal hjältarna när de för första gången skulle ut på en akustisk turné. Palladium i Malmö blev värd för spektaklet och det var kärlek vid första ton. Perfekt lokal. Lagom stor och gemytlig med en sittandes publik där alla kan se hela scenen klart och tydligt tack vare den stegrande läktaren och balkongen.

Palladiums utformning gjorde att spelningen blev intim och minnesvärd. Ljudet var kristallklart och inga öronproppar behövdes. Skönt.

Redan under första låten Life får sångaren Tony Kakko myror i benen och hoppar upp från sin barpall och rörs sig runt på scenen och får igång publiken med att klappa i takt och nynna till låten. Underbart. Dock noteras det redan i andra låten, Only the Broken Hearts, att den akustiska äventyret inte är så akustiskt rent igenom.
En elbas, visserligen väldigt lågt ställd hela konserten igenom och en elgitarr har smugit sig in bland risbollar, en flöjt, en uppblåsbar keytar och en cajón (trumlåda). Detta ger visserligen ett helt annat djup i ljudbilden. Ellias Viljanen bytte visserligen friskt mellan sin elektriska och akustiska gitarr mellan de olika låtarna så magin nådde nya nivåer hela tiden. Keyboardisten Henrik Klingenberg snyggade till sitt ljud (nej han hade inget piano som förväntat) och var väldigt lekfull denna kvällen. När man väl accepterade den lilla detaljen (för oss som trodde att det inte förekom elektriska instrument) så visade det sig att den kombinationen var strålande.

Trummisen Tommy Partimo växklade snyggt mellan sin lilla trumlåda och et minimaliskt trumset. Livegitarristen Masi Hukari gjorde ett stående inslag och spelade fyra olika instrument och gjorde det med bravur. Att se dessa musiker på scenen och framföra sin musik i en helt annan värld än den man är van vid, gav en gåshud. Vilken känsloladdad afton.

Själva låtarna var väldigt svåra att förutse i förväg. Vilka låtar skulle de välja och hur skulle dessa låta i halvfart?

Letter To Dana är en 23 år gamal härligt avslappnad låt som nu nådde ännu längre in i lugnet. Masis skiftande mellan flöjt och akustisk gitarr ingav en mysig känsla i Palladium och undertecknad kände hur axlarna lättade från nacken.
Innan låten Paid In Full så introducerade Tony bandet och gick och frågade samtliga på scenen vad deras första bil var för någon modell och hur den var. Väldgt lustigt inslag. Finsk humor.

Wolf & Raven är redan en milstolpe i power metalens historia och då det är helt knasigt att göra en sådan snabb och elektrisk låt till en akustisk version. Genialiskt.
Kvällens härligaste nummer var definitivt Flag In the Ground. Stor humor dör Henrik briljera med sin lekfulla instrument. Tony som leker med sin röst medans han studsar runt på scenen. Riktigt festligt.

Förhoppningsvis väljer de att filma något av framträdanden på denna turnén och släppa på bluray. Detta var en minnesvärd afton.

Speltid: ca 1tim 40min
Bäst: Hela upplevelsen med en handplockad lokal
Sämst: Att folk sitter bakom en och filmar och fotograferar med blixtlampan på! Fattar de inte bättre. Resultatet blir ljusår bättre utan lampan på. Störmoment åt det grövsta.


WINTERFELL 2/5
Bortglömda Winterfell från det amerikanska fastlandet var en överraskande supportakt inför kvällen. Hela lineupen bröts upp runt 2005 och bara sångaren Robb Graves var kvar! Nu hade han femton år senare med sig en handfull musiker varav trummisen bara varit med i fem dagar och keyboardisten så länge som en vecka. Imponerande att de fått ihopa något som funkade på denna tiden. Mer förberedelse inför en sådan här spelning hade inte skadat. Trummisen stod upp och spelade och använde sig av tre olika trumpinnar, risbollar och tamburin. Dessa hade han direkt på golvet och han använde samtliga instrument under ett par låtar.
Det var jobbigt att se honom bryta ryggen för att snabbt byta instrument inom loppet av ett par sekunder. Var nästan så att undertecknad ville gå upp på scenen med något så enkelt som en fristående pall som stod kort där ifrån och lägga hans redskap på!

Robb är inte kul att lyssna på då han sjunger på ett sätt som han uppenbarligen inte är van vid, bara för att anpassa efter deras nya akustiska sound. Dock när han tar i och går upp i ton då är det som en helt annan Robb. Säker och Under sina 40 minuter hann de med att charma publiken på sitt alldeles eget sätt. Hade de dock varit mer logistiska av sig och löst enkla lösningar för at minska på stressen som bl.a. trummisen visade upp så hade deras spelning varit betydligt mer avslappnad och tillmötesgående.
Nu var det berg och dalar och väldigt ojämnt. Stundvis riktigt fantastiskt och bitvis stressigt. En akustisk spelning skall inte vara nervös. Hade kunnat bli så mycket bättre om de haft mer tid att spela ihopa sig.


SONATA ARCTICA Setlist:
1. Life
2. Only the Broken Hearts (Make You Beautiful)
3. Half a Marathon Man
4. The Rest of the Sun Belongs to Me
5. As If the World Wasn't Ending
6. FullMoon
7. Letter to Dana
8. Alone in Heaven
9. On the Faultline (Closure to an Animal)
10. Wolf & Raven
11. I Have a Right
12. Black Sheep
13. Among the Shooting Stars
14. Tallulah
15. Paid in Full
16. Flag in the Ground
---------------------------------------------
17. Victoria's Secret
(Tony & Elias)
18. The Wolves Die Young


https://kulturbolaget.se


Review4743_thumbnail_IMG_20190315_213915

Writer: Stefan Vohnsen
I don't have Facebook


|Home|