Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Intervju Chronus | FESTIVALPHOTO
 

Intervju Chronus

Review4528_chronus

Några månader efter att Chronus släppt sitt debutalbum träffar jag dom i deras replokal i Helsingborg. Svante möter upp utanför en anonym industribyggnad som visar sig vara ett aktivitetshus som drivs av ABF och där många eldsjälar brinner för musik. Vi ska återkomma till en av dem lite senare.

Hur var det att släppa sitt första album?

Jonathan:
- Det var en lång process. Vi har arbetat på den väldigt länge och spånat på vilka låtar som ska vara med och försökt få dom så bra som möjligt. Vi har velat visa upp det för allmänheten hur länge som helst.
Sebastian:
- Vi har spelat ihop ända sedan 2012 sen blev mer och mer seriöst. Nu känns det väldigt bra. Vi valde att släppa den själva i stället för att sitta och vänta på ett skivbolag. Det är bättre att finnas där ute för hela världen och försöka sprida den på så många plattformar som möjligt, genom sociala medier och annat.

Bandet skrattar när jag frågar om de har ni hunnit tröttna på låtarna när de jobbat med skivan så länge.

Jonathan:
-Ha ha, det är snarare så att de återföds på nytt när man spelar in, de får ett helt nytt liv eftersom det har lagts till lite detaljer här och där. Jag spelar t ex tamburin på plattan, en liten detalj men som gav jättemycket. Det är precis som när man spelar låtarna för nytt folk, då blir det som att höra dom genom deras öron.
Så än är vi inte trötta på låtarna!

Det kommer att bli en turné under hösten och de ska öppna fredagen på Sabaton Open Air.

Svante:
-Det ska bli extremt kul!

Oliver:
- Sabaton lyssnar igenom alla band som skickats in och Pär Sundström gillade oss och ville ge oss en chans. Det ska bli riktigt kul, något som vi verkligen ser fram emot.

Efter spelningen i Falun pratar jag lite med dom och de var nöjda med giget.

Chronus är inte ett band som bara sitter och väntar på att saker ska hända. De jobbar stenhårt på att sprida bandet, att få intervjuer och få folk att spela låtarna.
De släppte nyligen en ny lyricsvideo och lägger all ledig tid på bandet, spånar på nya videoidéer, skriver låtar, repar, sköter kontakter och planerar för framtiden.
Alla i bandet är lika involverade, även i låtskrivandet.

Jonathan:
- Alla är med och jobbar med musiken och sen sätter Sebastian texterna.

Sebastian:
- När vi har strukturen färdig på låten sätter jag mig hemma med en kopp kaffe och skriver en text. Ibland finns det ju en idé redan vid repet.
Alla låtar är väldigt genomarbetade.

Svante:
- För oss är det viktigt att alla är delaktiga, det är det som är roligt.

Jonathan:
Vi vet vad det är som låter som oss och vi är vårt eget filter när vi bollar med varandra. Någon tar fram ett riff, jag skriver mina egna trummor etc.

Själv tycker jag att Chronus har en musikalisk identitet och jag undrar hur de själva skulle vilja definiera den?

Oliver:
-Bland annat har Sebastian en apokalyptisk voice som är speciell. Samtidigt har Svante ett väldigt speciellt spelsätt på gitarr.

Sebastian:
-Det är inte heller så att vi har individuella spelsätt som vi sen satt ihop till ett band utan vi har spelat tillsammans länge och haft visioner om de stora scenerna. Vi hade tur att vi träffades och vi jobbar på exakt samma sätt.

Jonathan:
-Vi är individuellt duktiga musiker men vi är noga med att det ska funka med kontexten i låten. Vi behöver inte briljera individuellt utan vill att bandet ska låta bra.
Vi försökte hålla ett ganska old school sound när vi spelade in också. Vi spelar inte tillräckligt mycket metal för att ha den produktionen på det med bara klickiga trummor och en massa dist. Det är lite hårdare än rock och kan här och där kallas för metal fast med ett rockljud.

Svante:
-Vi har också en mycket melodiös approach. Vi vågar ta ut nyanser i melodierna som kanske lägger till lite extra avslut.

Jonathan:
-Vi ser till att alla rundorna i låtarna går snyggt över. Precis som en i en film där det sjukaste händer i slutet måste man bygga upp musik på rätt sätt.

Sebastian:
-Vi gillar ett organiskt ljud och vågar tänka storslaget. Vi älskar Abba!

Oliver:
-Vi har växt upp med dom men när man fick ett musikaliskt medvetande så insåg man hur genialiska och proffsiga låtuppbyggnaderna är i deras musik.. Vi låter absolut inte som dom men vi har inspirerats av deras arbetssätt. Dom jobbade länge på varje låt.

Sebastian:
-Man måste verkligen fila på en låt tills den blir bra till slut. Sen måste man också dra en gräns och bestämma att nu är den färdig.

Sebastians texter bygger oftast på någon personlig grej.

Sebastian:
- Jag gör om personliga saker till något subjektivt som alla kan tolka på sitt sätt. Det kan handla om en chef jag inte tycker om, en kärlekshistoria eller om min pappa.

Den mycket seriösa och proffsiga inställningen lyser igenom under intervjun.

Sebastian:
-Vi har fått chansen och vi tänker inte tramsa bort det som vi har skapat. Vi har alltid drömt om att göra det, vi kan och vi vill.

Jonathan:
-Inspirationen kommer också från musiken som vi skapar. Det kan te x vara ett riff där vi känner ”jävlar, det här kan spelas på en arena”. Då inspireras man av det och agerar för bandet utifrån att man har lyckats med en seriös låt. Man vill få ut det till folk.
Vår första platta är på riktigt och inte någon plojgrej. Vi vill göra ett bra jobb.

Oliver:
-Svante har en egen studio där han hela tiden lär sig mer, vi kan testa idéer där som inte funkar att höra i replokalen. Det är först när man hör det i lurarna som man verkligen hör vad som funkar. Det är en stor fördel att vi kan jobba på låtarna så länge innan vi ska spela in dom. Vi spelar in det direkt och kan börja lyssna ordentligt från början.

Fritid utanför bandet är i det närmaste obefintlig.

Sebastian:
-Vi har våra day time job men efter det finns det så många olika delar att göra. Antingen skriver man låtar eller så tar man mediakontakter. Ju mer genomslag vi får ju mer blir det att göra och följa upp.

Jonathan:
-Jag och mitt förra band gick på en ”Boka gig” föreläsning där han tog ett talande exempel.
Han sa ”om ni kanske bara söker två spelningar i veckan….” och då insåg jag…..vi som söker en spelningen i månaden och tycker att det är mycket.
Det är ju i det här vi måste ge oss själva chansen. Tänk bara på vad många mail man kan skicka på en timma! Det är det här många band inte fattar, att ska man få spelningar måste man jobba hårt och lägga mycket tid.

Oliver:
-Det är viktigt att lyssna på vad andra säger om musiken också. Vi visar det för vårt umgänge och lyssnar på vad de säger om låtarna innan de är helt klara. Ibland tar man det till sig och kan få ett helt annat perspektiv som är sjukt viktigt.

Vilka är det då som lockas av Chronus musik?

Jonathan
-Vi har faktiskt en väldigt bred publik. Dom som gillar hårdrock men även metal kan gilla oss också eftersom vi ligger lite mitt emellan flera olika genrer.

Svante
-Vi har ju alla rötter inom metal. Det var mycket där som vi hämtade energin i musiken.

Oliver
-Men vi försöker göra det sofistikerat. Att inte bara ösa på som ett orutinerat band och
t ex lägga dubbelpedal på hela låten och vara all over i trumsetet. Dra ner lite på allt och göra det enkelt att lyssna på i stället.

Sebastian:
-Ibland kan det vara kul och kolla på Facebook vilka det är som gillar vår sida eller beställer en t-shirt. Det kan vara allt från en 15-årig snubbe i USA till en pensionerad professor i Linköping. Vi är glada för att vi har verkat nå ut till så många.

Jonathan:
Det är också många tjejer som är fans. Vi vill vara så tillgängliga som möjligt.

Vad kan man förvänta sig när man ser er live?

Sebastian
-Sofistikerat ös

Jonathan
-Vi har fått omdömet om att vi låter live som på plattan så allt vårt slit har gett resultat.
Vi gör det vi själva vill se och vara tajta som fan. Alltid spela rätt och fixa en trevlig upplevelse för alla.

Oliver
-Nu har vi ju än så länge en begränsad budget, annars hade vi självklart haft fetaste ljusshowen.

Sebastian
-Vi älskar den teatraliska hårdrocken typ Kiss. Det ska vara lite spexigt så när vi har budget till det kommer vi att jobba mycket med ljus, rök etc.

Jonathan
-Alla som går på konsert gör ju det för att på något sätt glömma sin vardag. Det är det vi vill göra, ta dom till en annan plats. Vi är ett psykiskt taxibolag, ha ha!

Jonathan
-Vi har speciella scenkläder och vi har vår genre. Nu råkade våra scenkläder tangera Goast som vi ofta blir jämförda med men det är mer en slump. Vi har alltid velat ha scenkläder och vi har haft vårt eget sound från början, långt innan vi visste vilka Goast var. Det kommer en ny frontmandress som blir klar till Sabaton Open Air. Lite mer teatralisk.

Att det finns en framtid för Chronus är det nog ingen som behöver betvivla, men hur ser ni själva på framtiden?

Sebastian
-Det är bara att slänga sig in i det som kommer. Det är ju detta som vi har drömt om.

Jonathan
-Jag ser fram emot att få känna hur det är att vara på turné med polarna.
Vi kommer aldrig att sluta jobba förrän det händer och vi kan leva på musiken.

Och så var det eldsjälarna…..

Goran Rabar är en av de personer som bör hyllas när det gäller musiklivet i Helsingborg. Han har även för Chronus varit nyckeln in till replokalen i ABF-huset.
Bandet berättar:
-Goran är basist i old schoolbandet Mercy och är en riktigt eldsjäl som alltid är här och som alltid hjälper till med allt. Han kör band till spelningar och fixar en massa praktiska saker. Han är själv ute och spelar jättemycket och pushar på oss. Han förtjänar att bli nämnd.

Jonathan berättar att Goran höll i studiecirklar för barn och ungdomar och var den som introducerade honom till Metal.
Goran har också bidragit till en fantastisk stämning och ställer upp för band och ungdomar på ett otroligt sätt. Så pass att han inte ens tycker sig ha tid med att synas i media när SVT vill göra reportage om honom……

Jag får äran att lyssna på en låt live innan jag går. En låt som kommer på nästa skiva och som fortfarande bara har ett arbetsnamn. Det låter bra och det ser bra ut. Trots att jag är ensam i publiken och scenen är i replokalen så lyser energin och kärleken till vad de gör igenom.
Det var riktigt kul att se dom ”på riktigt” på Sabaton Open Air och ni kan läsa min recension här på Festivalphoto.

Writer: Elise Pavicic
I don't have Facebook


|Home|