Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

AVATARIUM - S/T | FESTIVALPHOTO
 

AVATARIUM - S/T

 Betyg

Review3172_avatarium_cd

Poetisk doom av finaste svensk kvalitet

Avatarium rör sig i världen mellan liv och död. Ett vackert ljudande konstverk signerat doom-legendaren Leif Edling från Candlemass. Det vackra omslaget speglar den gråa världen Leif målat upp och stjärnskottet Jennie-Ann Smith färglägger musiken med sin fantastiska stämma. Jennie-Anns sång förtrollar en redan i första versen av Moonhorse och innan man vet ordet av flyter man obehindrat i den mörka och dystra fantasivärld där poesi möter förstaklassens doom av finaste svensk kvalitet.

Texterna är genialiska och väldigt oväntade för att vara i en tung och manlig doom-miljö. Introt till Moonhorse visar vilken musikalisk resa det bjuds på; ”Oh mother, are there horses on the moon? I saw them last night through the looking glass tube. One horse was red. The other was blue. Running and rolling where the moonflower bloom“. Moonhorse tuggar sig långsamt fram med riffen släpandes framför helvetets tröskel och efter Jennie-Anns makalösa sånginsats slukar en hel som ett svart hål.

Boneflower har tydliga inslag av Candlemass och en härlig dos av 70-tals Uriah Heep, som lyfts upp av en smakfull orgel. Jennie-Ann leker med sin jazziga röst och blir mer aggressiv i fantastiska Pandoras Egg. En kraftfull dänga där Marcus visar vilken bra gitarrist han är.

70-tals influenserna är starkt kryddade av Black Sabbath och Jethro Tull. En stor nypa Candlemass och även en liten touch av Ghost. På trummor sitter den rutinerade Lars Sköld (Tiamat) och på gitarr finns Marcus Jidell (Evergrey). Den snyggt inbakade keyboarden står Carl Sköld (Jupiter Society) för. Ljudbilden är ren och presenteras mycket professionellt. Låtarna är väldigt känslofulla och man försvinner lätt in i musiken.

Leif har ytterligare en gång lyckats skapa en klassisk skiva där varje låt står på egna ben. Avatarium har dessutom en av de bästa kvinnliga sångerskorna bakom mikrofonen. Jennie-Ann artikulerar och formar sången så väl att hon lockar in en på becksvarta stigar och lurar bort en djupt in i Avatariums fantasifulla värld full av otäcka väsen och ond bråd död.
Avatarium är ett känslofyllt album som är så mörkt och tungt att det känns som om man har kanonkulor fastkedjade i anklarna samtidigt som man obekymrat hoppar mot en klarblå himmel och försöker greppa ett väsen bland stjärnorna. Två världar möts där musiken och den välbalanserade sången väver ihopa en intressant musikalisk resa ut i oändligheten.

Avatarium är utan tvekan en av de bästa debutsläppen detta decenniet. Fanns av Candlemass, Krux, Black Sabbath, Pentagram och My Dying Bride kommer inte bli besvikna.


1. Moonhorse 8:43
2. Pandora's Egg 6:09
3. Avatarium 8:10
4. Boneflower 5:24
5. Bird Of Prey 6:37
6. Tides Of Telepathy 7:11
7. Lady In The Lamp 6:57


http://www.nuclearblast.de/en/label/index.html http://avatariumofficial.se

Writer: Stefan Vohnsen
I don't have Facebook


|Home|